Nu pogodi

Nu pogodi is een tekenfilm uit de voormalige Sovjet-Unie die geproduceerd werd door Soyuz Multfilm. De eerste aflevering kwam op de beeldbuis in 1969 en werd razend populair bij de kinderen in alle Sovjet-Staten. De laatste aflevering werd uitgebracht in 2006, een periode die het succes van deze tekenfilm duidelijk weergeeft.

Vaak wordt deze tekenfilm vergeleken met de Amerikaanse variant genaamd 'Tom & Jerry'. Dit omdat, buiten de gebruikte dieren, de verhaallijnen zeer gelijklopend zijn. Het hoofdpersonage is een ondeugende, doch artistieke wolf die een haas, de tegenspeler in alle verhaallijnen, probeert te vangen. Nevenpersonages zijn verder bijna niet aanwezig, heel af en toe helpt een ander dier ofwel de wolf ofwel de haas. Vaak leidt een achtervolging tot komische of absurde situaties, waarbij het verhaal steevast eindigt met dat de haas uit de klauwen van de wolf weet te glippen. Waarop de wolf zijn kreet, waar het programma zijn titel ook aan ontleent, 'nu pogodi (zayets)!' uitroept, wat zoveel betekent als 'wees op je hoede (haas)!'

Hoewel de tekenfilm gebaseerd is op de Russische taal, wordt deze weinig gebruikt. Buiten enkele opschriften in de begin- en eindgeneriek (die in latere afleveringen bestemd voor de Europese markt in Latijnse letters geschreven werden) en enkele kernwoorden uitgesproken door de personages, is de tekenfilm vooral gebaseerd op visueel amusement. Dit maakt van deze tekenfilm dan ook het ideale videomateriaal om op een ludieke en laagdrempelige wijze studenten te laten kennismaken met de Russische taal en cultuur.

Opmerkelijk is dat de personages, hoewel ze tegenstanders zijn, niet meteen geweld gebruiken tegen elkaar (dit in tegenstelling tot Tom & Jerry, waar fysiek geweld niet geschuwd wordt). In sommige fragmenten is er zelfs vreugde te zien tussen de twee rivalen of wordt het verhaal zo uitgewerkt dat ze tezamen uit een benarde situatie weten te geraken. De kerngedachte die overgebracht diende te worden, was dat je een 'kleinere' niet moet kwetsen, anders zal je er zelf door gekwetst worden.

In 2012 wou de Russische regering een verbod uitvaardigen op het uitzenden van de afleveringen, omdat de wolf geregeld een sigaret opsteekt. Dit zou namelijk kinderen aanzetten tot roken, er werd dan ook gevraagd aan de producenten om de scènes waarin de wolf rookt uit de afleveringen te knippen. Echter, tot op de dag van vandaag worden de afleveringen censuurloos uitgezonden, vermits deze censuur als te politiek correct werd ontvangen in de media. Het hoort bij het karakter van de wolf en algemeen protest zorgde ervoor dat de wolf zijn sigaretje mocht blijven opsteken.

Toon me meer video's van deze tekenfilm!

De kat Leopold

De kat Leopold  is een  tekenfilm over de goedhartige en vriendelijke kat Leopold en twee plagerige muizen die Leopolds leven zuur proberen te maken. De reeks werd geproduceerd door studio Ekran tussen 1975 en 1993, waarbij vijftien delen werden geproduceerd.

De films spelen zich af bij de kat Leopold thuis, in een klein onbenoemd stadje waar hij en de muizen wonen en op het platteland. De kat Leopold is het hoofdpersonage. Hij is goedhartig en gedraagt zich heel beschaafd. Hij rookt niet, drinkt geen alcohol en blijft altijd beleefd en vriendelijk. Zijn motto is 'Jongens, laten wij in vriendschap leven!' en dat laat hij regelmatig weten aan de muizen.

Ondanks zijn pacifisme gaat hij echter soms over tot wraak. Dit omdat de twee muizen (de mollige grijze muis Mitja en de slanke witte muis Motja) Leopold op alle mogelijke manieren proberen te plagen en hem gewoonlijk als 'valse lafaard' benoemen. Aan het einde van elke film tonen ze echter steeds berouw over hun gemeenheden.

De Russische taal is iets prominenter aanwezig dan bij de bovenstaand besproken tekenfilm Nu pogodi, maar dit levert geen moeilijkheden op om de verhaallijn te kunnen volgen. Zinnen worden vaak hergebruikt, en de levendige scenario's zorgen ervoor dat ook hier weer op een ludieke wijze de Russische taal geïntroduceerd kan worden.